Gummiduk

Vi har specialiserat oss på tillverkning av tunna gummidukar med mycket hög rivhållfasthet och elasticitet, i tjockleksintervallet 0,15 – 0,30 mm. Standardlängd på dukar är 450 cm (men duken kan på förfrågan tillverkas betydligt längre), medan bredden varierar mellan 60-65 cm beroende på dukens tjocklek.

Den största delen av vår tillverkning går idag till Dental-branschen, där vår Dental DAM säljs under ett stort antal varumärken världen över – till exempel Morita, Orbis, Paro, Santay, Swedent och Jospi.

En del av vår tillverkning genomgår extra reningsprocesser, och används till kontroll av ytrenhet och salthaltsbestämning enligt Breslemetoden, ISO 8502.

En mindre del av vår gummiduk används till andra industriella ändamål, till exempel för testning av injektionsnålar, och som tätande skikt vid vacuum-lyft.

Gummiduken har även tidigare använts för klädtillverkning av latexkläder, samt som kuliss till teater och andra konstnärliga ändamål. Om ni har behov av gummiduk så är ni välkomna att kontakta oss för en offert.

Dental DAM – Kofferdam

Kofferdam, även känt som Dental DAM, är en rektangulär duk av latex som används inom tandvården.är att minska riskerna för att små instrument och tandbehandlingsmaterial faller ned i patientens luftvägar under behandling.

Våra dukar säljs i dagsläget t färger – Blå, Grön, och Ljus (Ofärgad), men kan vid förfrågan om större kvantiteter även tillverkas i andra färger. Standardstorlekarna för Dental Dam är – 15×15 cm (vilket ofta benämns som 6×6 tum), samt 12,5×12,5cm (vilket ofta benämns som 5×5 tum). De tjocklekar vi säljer är; Tunn 0,15 mm (+-0,02 mm), Medium 0,20 mm (+-0,02 mm) & Tjock 0,25 mm (+-0,02 mm).

Det som skiljer Isakssons gummiduk från andra tillverkares är dels att den är rivhållfast i alla led, och dels att den har extremt låg förekomst av latexproteiner. Att duken är rivhållfast i alla led innebär att hål eller revor stannar vid ursprungshålet istället för att förstöra duken. Det finns dukar från andra tillverkare som har minst lika bra hållfasthet i en ledd, men tack vare att fördelningen av latexbindningar sker i alla riktningar hos vår duk, så har vår duk bättre rivhållfasthet.

Vår gummiduk tillverkas av naturgummi, vi tillsätter endast beprövade och vältestade kemikalier i vår process, och vi tvättar därefter duken för att se till att vår produkt är säker för både patienter och tandvårdspersonal. Detta leder till att duken har extremt låg förekomst av latexproteiner på ytan, vilket gör att vår gummiduk har betydligt lägre risk för att framkalla allergiska reaktioner än konkurrenters dukar.

Kofferdams huvudsakliga funktion är att isolera den behandlade tanden eller tänderna från den orala miljön som finns i munhålan. Kofferdam-duken placeras över de aktuella tänderna så att de sticker upp genom individuella hål som gjorts i duken, och fästes därefter med hjälp av klamrar runt tanden. Detta tillåter ett rent och torrt arbetsfält, det håller tillbaka läppar och kinder och möjliggör lämplig behandling utan att området förorenas av blod eller saliv. Användning av kofferdam är nödvändigt vid rotbehandling för att åstadkomma en aseptisk arbetsmiljö.

För tandbehandlingar med komposit som fyllningsmaterial rekommenderas användning av kofferdam eftersom komposit är känsligt för fuktighet. En annan funktion hos kofferdamen är att minska riskerna för att små instrument och tandbehandlingsmaterial faller ned i patientens luftvägar under behandling

Dry DAM® 

Den huvudsakliga funktionen för Dry DAM® är att isolera den behandlade tanden eller tänderna från den orala miljön som finns i munhålan.

Till skillnad från traditionell Dental DAM, så krävs ingen särskild hållare för Dry DAM® – produkten är redo att användas direkt när den tas ut från förpackningen. Dry DAM® fästs som en ansiktsmask, bakom öronen – den absorberande linern av kirurgiskt papper ger ökad patientkomfort dels genom att hålla munområdet torrt, men minskar även känslan av obehag vid näsa/luftvägar jämfört med traditionell Dental DAM.

 Dry DAM® finns tillgänglig i Medium och Tunn tjocklek, i färgen Grön. Dry DAM® tillverkas av Isakssons rivhållfasta Naturgummilatex, och tvättas noggrannt för att minimera förekomsten av proteiner och kemikalier. Linern tillverkas av samma sorts papper som används vid operationer på sjukhus.

Dry DAM® är ett registrerat varumärke tillhörande Isakssons Gummifabrik AB, och tillverkas liksom alla våra produkter i Sverige.

Bresle-metoden

Produkten Bresle Patch används genom att konduktiviteten mäts och på så vis spåras salter och föroreningar som inte är synliga för ögat, men som kan få allvarliga konsekvenser. Bland annat undersöks risken för rostangrepp på broar som behandlats med vägsalt. Andra användningsområden kan vara att spåra föroreningar efter bränder eller föroreningar på ytor som ska målas, till exempel fartygsskrov. För mycket salt på en yta som skall målas orsakar blåsbildning, korrosion och därmed ökade underhållskostnader.

Provtagningen görs enkelt och snabbt genom att använda Bresle-metoden för provtagning. Denna teknik är standardiserad enligt ISO 8502-6 och ISO 8502-9. Bresle-metoden utnyttjar differensen av konduktivitet i vatten för att mäta vilka salter, och i vilken koncentration som förekommer på en yta.

Bresle-patchen fästs på ytan, och destillerat/dejoniserat vatten injiceras i patchen. Efter en bestämd tid extraheras vätskan, och konduktiviteten analyseras för att bestämma vilka salter som lösts i vattenlösningen.

Isakssons Gummifabrik AB tillverkar den gummiduk som används i testet med ännu lägre tolerenser för spårmolekyler och latexproteiner än för våra övriga produkter. Denna gummiduk behandlas och rengörs med metoder framtagna av Isakssons i samarbete med SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Isakssons Gummifabrik AB

Org. nr: 556062-7217

VAT: SE556062721701

GDPR - Integritetspolicy

 

 

Adress: Ängalagsvägen 226

269 95 Båstad, Sweden

GLN: 735001320004

 

 

Translate »